Morales ber Obama gjøre seg fortjent til Nobels fredspris

Bolivias president Evo Morales ber Obama legitimere utnevnelsen til Nobels fredspris, og er spesielt kritisk til at USA fremdeles opererer med militære baser i flere latin-amerikanske land.

Morales uttalte nylig på en pressekonferanse i La Paz at han mener at Obama må ”legitimere eller rettferdiggjøre” hvorfor akkurat han fortjener å få Nobels fredspris i desember. Morales’ fremste krav er at Obama trekker ut alle USA’s baser fra Latin-Amerikansk territorium. Morales referer til avtalen mellom Colombia og USA som tillater USA’s tropper å operere fra syv ulike baser i Colombia, begrunnet med kampen mot narkotika og mot terrorisme. Avtalen fordømmes av flere latin-amerikanske land, og Morales uttalte at “avtalen er underskrevet for å bekjempe regjeringer, presidenter og sosiale revolusjonære bevegelser, ikke for å bekjempe narkotikatrafikk”.  Morales sa videre at de militære basene på ingen måte er med på å garantisere sosial stabilitete eller demokrati, ei heller integrasjon mellom de ulike landene i Latin-Amerika.

 

I tillegg krever Bolivias president at Obama bidrar til å bringe demokratiet tilbake til Honduras, at han opphever den økonomiske blokkaden som USA har hatt mot Cuba siden 1962, samt at han trekker alle militære baser ut av Afghanistan og Irak.

 

“Jeg vet at det er vanskelig for herr Obama, men han er nødt til å gjøre en instas for å forandre denne strukturen og sørge for at det ikke lenger er militære baser fra USA her. Når det gjelder Nobels Fredspirs er han nødt til å rettferdiggjøre den, vi ønsker utnevnelsen velkommen, nå er det på tide å vise hvorfor han fortjener den. ”

Reidun Blehr Lånkan, koordinator LAGs solidaritetsbrigade i Bolivia